flourisΓεννήθηκα στην Πύργου Μαλεβυζίου, ένα μικρό χωριό του Νομού Ηρακλείου της Κρήτης.

Στα 13 μου χρόνια, το αποχωρίστηκα για σπουδές και ταυτόχρονα για εργασία στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο διάστημα των σπουδών μου στο νυχτερινό σχολείο και με τα πρώτα χρήματα που κέρδισα πήρα την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή.

Σε ηλικία 22 ετών και παράλληλα με την εργασία μου, στον ελεύθερο χρόνο που μου απέμενε ασχολήθηκα με τη φωτογραφία απαθανατίζοντας οικογενειακές στιγμές και διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Το ενδιαφέρον μου κέντρισε το πρώτο βιβλίο φωτογραφίας που αγόρασα με τίτλο «Στοιχεία φωτογραφίας» του Κώστα Γεωργόπουλου. Ρουφώντας το, όπως η διψασμένη γη του Σεπτέμβρη το πρωτοβρόχι, έμαθα τα πρώτα μυστικά της φωτογραφίας.

Το 1986, μπήκα πλέον επαγγελματικά στο χώρο και έγινα μέλος του Συλλόγου Επαγγελματιών Φωτογράφων Νομού Ηρακλείου, ο οποίος με βοήθησε πολύ συζητώντας και ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις για τη φωτογραφία με παλαιότερους συναδέλφους.

Το 2000, η ΓΣΕΒΕΕ ίδρυσε ένα παράρτημα Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) στο Νομό Ηρακλείου. Τα πρώτα σεμινάρια ξεκίνησαν με δασκάλους τους καταξιωμένους στο χώρο Ανδρέα Σμαραγδή, Δημήτρη Αντωναρόπουλο, Γιώργο Κούκο και Φώτη Μίτση, και τους διευθυντές φωτογραφίας Νίκο Σμαραγδή, Δασκαλοθανάση Γιάννη, Δρακουλαράκο Γιάννη, και άλλους.

Ανεκτίμητης αξίας για εμένα ήταν η συνεργασία μου με τον Ανδρέα Σμαραγδή.
Ο καλλιτέχνης αυτός είναι ένας από τους ανθρώπους που θαυμάζω για τις ανησυχίες και τις σκέψεις του στο χώρο της φωτογραφίας. Παρακολούθησα αρκετά σεμινάρια κοντά του –περισσότερες από 400 ώρες– και είχα την τιμή αργότερα να είμαι βοηθός και συνεργάτης του σε αρκετά project που πραγματοποίησε στην Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια της πορείας μου από το 1998 έως το 2013, έχω παρακολουθήσει συνολικά 1.750 ώρες σεμιναρίων, ενώ έχω διδάξει 40 ώρες σε σεμινάρια τεχνικών φακών και 40 ώρες σε σεμινάρια πορτραίτων διαβατηρίων.

Όλα αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της καριέρας μου.

Ανέλαβα, εκ μέρους του ΥΠΕΧΩΔΕ, τη φωτογράφιση του εσωτερικού αρκετών γεφυρών της Κρήτης για την κατάσταση και τη συντήρησή τους

Συνεργάστηκα με τη Μυρσίνη Λαμπράκη σε ένα από τα βιβλία της με τίτλο «Λάδι».
Και αργότερα με τον οίκο μόδας στα πλεκτά «Λέλα» και τη βιοτεχνία νυφικών και ειδών βάπτισης «Ερατώ».

Στο χώρο του lifestyle, ασχολήθηκα με το κόσμημα και τα μικροαντικείμενα για την προώθησή τους στο χώρο της διαφήμισης, σε συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ «Χαλκιαδάκης».

Φωτογράφισα τις σουίτες «Βέργη» στην περιοχή του Αγ. Μύρωνα, με σκοπό την προβολή των υπηρεσιών τους στο εξωτερικό.

Επίσης, από τις παραπάνω δραστηριότητες δεν θα μπορούσε να λείψει το πορτραίτο. Ασχολήθηκα με αυτό το πολύ απαιτητικό κομμάτι, φωτογραφίζοντας καλλιτέχνες με σκοπό την προβολή τους στη δισκογραφία, σε εξώφυλλα και σε άλλους κλάδους.

Από τα πιο δύσκολα πορτραίτα με τα οποία ασχολούμαι είναι εκείνα των πολιτικών για τη δημόσια προβολή τους σε διάφορα περιοδικά και έντυπα. Καθοριστικό ρόλο δε, παίζει και η φωτογράφισή τους κατά τη διάρκεια των εκλογών όπου ο φωτογράφος καλείται να δείξει και να εξωτερικεύσει τον καλύτερό τους εαυτό.

Το 2006, έλαβα πιστοποίηση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων (ΠΟΦ) για τη λήψη φωτογραφιών διαβατηρίων, ταυτοτήτων, διπλωμάτων, ψηφιακών ταχογράφων κ.ά. βάσει βιομετρικών προδιαγραφών.

Για το σχολικό έτος 2002-2003, παρέδωσα μαθήματα φωτογραφίας σε μαθητές Β' και Γ' Γυμνασίου στο Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού, στα πλαίσια του μαθήματος τεχνολογίας και έρευνας.

Το 2005 και το 2007, επιλέχθηκα από τα Δημόσια ΙΕΚ Ηρακλείου ως εξεταστής τελειόφοιτων σπουδαστών φωτογραφίας για την απόκτηση του πτυχίου τους.

Συνδικαλιστικές δραστηριότητες

Διετέλεσα Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Φωτογράφων Νομού Ηρακλείου (ΣΕΦΝΗ) για τέσσερις συνεχείς θητείες, και για μία θητεία μέλος του διοικητικού του συμβουλίου.

Διετέλεσα Αντιπρόεδρος για τρεις θητείες στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων, Β' Αντιπρόεδρος από το 2002 έως το 2008 και Α' Αντιπρόεδρος από το 2008 έως το 2011.

Επίσης, για τέσσερις συνεχείς θητείες υπήρξα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Νομού Ηρακλείου Κρήτης (ΟΕΒΕΝΗ).

Έχω λάβει μέρος σε τέσσερις φωτογραφικές εκθέσεις: στην έκθεση FOTOVISION στον ΟΛΠ το 2006 με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων, σε ομαδική έκθεση το 2008 στο Νομαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου, σε ομαδική έκθεση με το ΣΕΦΝΗ στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου το 2013, και στη FOTOVISION 2013.

Είμαι Μέλος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων Φωτογράφων –ΦΟΙΒΟΣ.